

Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Serdar Ekizoğlu, Türk Milletinin başında tarih boyunca her zaman bir musibet olduğunu ifade ederek, "İnşallah, bu eğitimlerle başımızdaki musibetlerin üstesinden geleceğiz" dedi. Genelkurmay Başkanlığı, Asteğmen, Uzman Erbaş ile erbaş ve erlerin aldıkları eğitimin yerinde görülmesi amacıyla Eğirdir'deki Dağ Komando Eğitim Merkezi Komutanlığına bir basın turu düzenledi. Faaliyet kapsamında burada eğitim gören personelin gece şartlarındaki eğitimleri izlendi.
AA-Temsili olarak karakol bölgesine terörist saldırısının ardından, termal kamera sistemleri ve gece görüş dürbünlü silahlarla terörist grubun yerini tespit eden komandolar, aydınlatma malzemelerinden yararlanarak saldırının gerçekleştiği bölgeyi aydınlattı. Buraya, karşı saldırı düzenleyen komandolar, terörist saldırısını püskürterek, grubu etkisiz hale getirdi.
Daha sonra gece sızma parkurunda eğitim gören uzman erbaşların, sahici mermilerin kullanıldığı makineli tüfek, piyade tüfeği, roketatar ve havan atışları altında gerçekleştirdikleri geçiş izlendi.
Personelin kendine güveninin artması amacıyla gerçekleştirilen eğitim çalışması sırasında personelin 3 metre kadar yakınında tahrip kalıpları patlatıldı. Daha sonra 12 günlük arazi tatbikatına çıkacak asteğmenlerin hazırlık çalışması izlendi.
Faaliyetlerin ardından açıklama yapan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Ekizoğlu, Türk Milletinin başında tarih boyunca her zaman bir musibet olduğunu ifade ederek, "İnşallah, bu eğitimlerle başımızdaki musibetlerin üstesinden geleceğiz" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin büyük bir değişim içinde olduğunu vurgulayan Tuğgeneral Ekizoğlu, özellikle komando ihtisas eğitimi alan personele yönelik bir dizi maddi ve manevi tedbir alındığını belirtti.
Eğitim gören asteğmenlerin her birinin mühendis, hukukçu ve doktor gibi mesleklerden geldiğini ifade eden Ekizoğlu, burada aldıkları eğitimlerle sosyal hayatta Türk halkına katkıda bulunacaklarına olan inancını dile getirdi.
***
Genelkurmay Başkanlığı, burada eğitim gören asteğmen, uzman erbaş ile erbaş ve erlerin eğitim faaliyetlerinin yerinde görülmesi amacıyla basın turu düzenledi.
Okul Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Serdar Ekizoğlu, burada verdiği brifingde, görevlerinin buraya gelen personele komando niteliği kazandırmak, arazi ve iklim koşullarına uygun ve muharebenin en olumsuz şartlarında görev alabilecek şekilde eğitmek olduğunu belirtti. Acemi erleri de iç güvenlik harekatına hazırladıklarını ifade eden Tuğgeneral Ekizoğlu, burada komando ve iç güvenlik harekatı eğitimi ile acemilere yönelik eğitim başlıkları altında eğitim programı uygulandığını anlattı. Personelin, liderlik vasfını kazanmış, fiziki kondisyonu yüksek ve savaşçı ruha sahip olarak yetiştirildiğini dile getiren Tuğgeneral Ekizoğlu, okuldaki 127 değişik parkurda eğitim verdiklerini belirtti.
"Taş yağacak eğitim dışarıda yapılacak" parolasıyla eğitimlerin yüzde 96'sını dışarıda, yüzde 60'ını da gece koşullarında gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tuğgeneral Ekizoğlu, her eğitim döneminde 3-5 defa da plansız gece eğitimi yaptıklarını kaydetti. Personelin haftada bir gece yürüyüşü ve hedef bulma eğitiminden geçirildiğini, asteğmen adaylarının 700 metreden 45 kilometreye kadar hedef bulma eğitimi icra ettiğini dile getiren Tuğgeneral Ekizoğlu, ağırlığı 30-40 kilogram arasında değişen sırt çantalarıyla da 14-50 kilometre arasında yürüyüşler yapıldığını anlattı. Personelin uzun süreli operasyonlara alışabilmesi için barınma ile ilgili herhangi bir teçhizatı olmadan, ormanlık alanda 12 günlük iç güvenlik tatbikatına katıldığını ifade eden Tuğgeneral Ekizoğlu, acemi erlerin ise 8-25 kilometre arasında gece yürüyüşüne katıldıklarını, 2 gece arazide kalacak şekilde iç güvenlik tatbikatı icra ettiklerini kaydetti.
Tuğgeneral Ekizoğlu, "Dağ Komando Okulunda verilen eğitim, en üst düzeyde, uluslararası benzerlerinin de üstündedir" diye konuştu. Komando temel ve ihtisas kursunun 155 gün sürdüğünü, ABD'deki Ranger Kursu'nun ise 61 günde tamamlandığını vurgulayan Tuğgeneral Ekizoğlu, Ranger Kursu'nda su eğitimi, kayakçılık, kış ve şiddetli soğukta muharebe gibi eğitimlerin verilmediğine dikkati çekti. Kurslara yabancı ülkelerden personelin de katıldığını ifade eden Tuğgeneral Ekizoğlu, 2002-2007 arasında 8 bin 724 personelin eğitildiğini, bunların yüzde 12'sini yabancı ülkelere mensup personelin oluşturduğunu söyledi. Okulda hala Çek Cumhuriyeti'nden 26 kursiyerin eğitim gördüğünü, daha önce de 20 Afgan kursiyere komando kursu verildiğini anlatan Tuğgeneral Ekizoğlu, 1993'ten beri 15 ülkeden 747 kursiyerin burada eğitim aldığını vurguladı. Okulda bu yıl 14 farklı kurs icra edildiğini belirten Tuğgeneral Ekizoğlu, 904 personele şu anda komando eğitimi verildiğini, 8 bin 426 acemi erbaşın da halen eğitim gördüğünü kaydetti.
-İÇ GÜVENLİK EĞİTİMİNİN AMACI-
İç güvenlik eğitiminin amaçlarıyla ilgili de bilgi veren Tuğgeneral Ekizoğlu, personeli, zor ve meyilli arazilerde 25-30 kilometre yürüyerek teröristlerle temas sağlayabilecek, çatışmaya girecek ve etkisiz hale getirecek şekilde eğittiklerini anlattı. İç güvenlik eğitimlerinin gece, bölge ve arazi şartlarına uygun olarak tecrübeli eğitmenler nezaretinde yapıldığını dile getiren Tuğgeneral Ekizoğlu, eğitimdeki atışların gerçek koşullara uygun olarak hakiki mühimmatla yapıldığını, tamamen gerçeğe yakın şartların sağlandığını anlattı.
Son dönemde en büyük tehdidin uzaktan komutalı patlayıcı ve mayınlar olduğunu vurgulayan Tuğgeneral Ekizoğlu, personelin bu kapsamda mayın ve el yapımı patlayıcı maddeler dershanesinde eğitildiğini belirtti. Bölgeye gidecek subay, astsubay ve uzman erbaşın bilgi tazeleme kurslarına alındığını, birliklerine teslim olmalarının ardından da 15-30 günlük oryantasyon eğitimi uygulandığını kaydeden Tuğgeneral Ekizoğlu, personele halkla ilişkiler, iç güvenlik bölgelerinin emniyete alınması, teröristlerle temas, teröristlerin taktik ve teknikleri, ilk yardım gibi eğitimlerin verildiğini anlattı.
Tuğgeneral Ekizoğlu, "Okulumuz tüm personeliyle, verilen görevleri bundan önce olduğu gibi bundan sonra da artan şevk ve inançla ülkemizin şartlarını dikkate alarak personelimizi en iyi şekilde yetiştirmeye devam edecektir" diye konuştu.
-KOMANDOLARIN EĞİTİMİ-
Daha sonra asteğmen, uzman erbaş ve çavuş adaylarının iç güvenlik eğitimleri izlendi.
İç güvenlik harekatına yönelik olarak en üst seviyede eğitilen komandolar, eğitimleriyle terörle mücadelede hazırlık ve kararlılıklarını bir kez daha gözler önüne serdiler. Mayın ve el yapımı patlayıcı madde dershanesinde bilgi veren Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcısı Korgeneral Necdet Özel, bölgede meydana gelen mayın ve patlayıcı madde saldırılarının yüzde 70'inin patlama gerçekleşmeden etkisiz hale getirildiğini söyledi. Bölgeye gönderilen bütün birliklerin iç güvenlik eğitiminden, komando birliklerine gönderilenlerin komando eğitiminden geçirildiğini belirten Korgeneral Özel, bütün TSK mensupları olarak büyük gayret içinde olduklarını vurguladı.
Yetkililer, yılbaşından 22 Hazirana kadar bölgede mayınlı ve uzaktan komutalı düzenekle yapılan 76 patlamanın meydana geldiğini belirttiler. Dershanede mayın ve patlayıcı maddeleri tanıma, tespit etme ve etkisiz hale getirme eğitimi veriliyor.
Merkezde maket üzerinde motorlu araçlarla intikallerde rastlanan el yapımı patlayıcılarla mücadele konusunda da detaylı eğitimler uygulanıyor. Personele, cep telefonu veya telsizle kontrol edilen patlayıcılara yönelik yoğun eğitimler de veriliyor.
Personel, boş meşrubat kutusu, oto alarmı, oyuncak araba, kapı zili ile çalışan çeşitli düzenekler konusunda da bilgilendiriliyor.
Çatışma bölgesinde teröristlerin üzerine yerleştirilen patlayıcılara nasıl müdahale edileceği konusunun da işlendiği dershanede, canlı bomba düzenekleri ve alınacak tedbirler de personele gösteriliyor.
Daha sonra iç güvenlik bölgesinde görev yapan komando kolu tanıtıldı. 27 personelden oluşan bir kolda manevra timlerinin yanı sıra mayın dedektörcüsü, ilk yardım ve telsiz, telefon personeli ile destek unsurları bulunuyor. Komando kolları, koordinat cihazları, gece görüş cihazları ve silahlarını da beraberinde bulunduruyor. Bir komando kolu, 30-40 kilogram yükle günde ortalama 30 kilometre mesafe yürüyor.
Türk komandosu, uluslararası standartların da üzerinde saatte 4 kilometre yerine 6 kilometre yol katediyor.
Komando kolunun tanıtımının ardından da henüz 4 haftalık eğitim görmüş çavuş adaylarının gerçek mühimmatla yaptıkları tatbikat izlendi. Kol halinde ilerleyen çavuş adayları terörist saldırısı üzerine mevzi alarak başarılı bir şekilde operasyon düzenledi.
Daha sonra 10 istasyondan oluşan mayın ve bubi tuzaklı patlayıcılarla mücadele parkuru gezildi.
Mayın dedektörüyle arazide arama yapan personel, tespit ettiği mayınları işaret malzemesiyle belirgin hale getirdi.
Burada radyo frekans karıştırma ve köreltme sistemi de tanıtıldı. Sistem, cep telefonu ve telsiz gibi tuzaklı patlayıcı maddelere karşı son dönemde bölgedeki birliklerde kullanıma sunuldu. Yetkililer, sistemin şu anda bölgedeki birliklerin ihtiyacı seviyesinde dağıtıldığını ve tamamen yerli sistem üzerinde geliştirme çalışmalarının sürdüğünü vurguladılar.
Buradan, nefse güven eğitim parkuruna geçilerek tırmanma, atlama, metruk binalara operasyon eğitimleri sergilendi. Daha sonra askeri aracın pusuya düşürülmesi ve karşı koyma eğitimi icra edildi. Eğitime katılan personel, yolda meydana gelen patlamanın ardından araçlardan inerek saldırının yapıldığı yöne doğru manevraya geçti. Yoğun ateş baskısı altına alınan teröristler etkisiz hale getirildi.
Daha sonra asteğmen komando adaylarının bir terörist grupla teması girmelerine dayanan senaryo, iç güvenlik harekatının gerçekleştirildiği bölge şartlarına uygun dağlık bir arazide, gerçek mühimmat kullanılarak, keskin nişancı desteğiyle icra edildi. Asteğmenlerin bu eğitimlerinin günde 6-7 saat sürdüğü belirtildi.
Daha sonra asteğmen komando adayları ve uzman erbaşların, sarp dağlarla çevrili çukur bir alanda gerçekleştirdikleri arazi arama eğitimi izlendi. Bölgeyi emniyete alan komandolar, uygun ilerleme teknikleriyle ilerleyerek ve kurulan tuzaklara karşı uygun hareket ederek terörist grubu takibe aldı. Bu sırada operasyonda yaralanan bir personelin helikopterle bölgeden alınmasına yönelik eğitim faaliyeti de başarıyla gerçekleştirildi.
Basın turuna, aralarında basın kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve köşe yazarlarının da bulunduğu 69 basın mensubu katıldı.
